Hoppa till innehåll

Sossar och moderater – sluta skyll ifrån er!


Bild: AI-genererad bild via Bing Image Creator [2024-03]

Artikel ej publicerad i lokalmedia. NT tyckte det var fel på ”tonen”. Från Folkbladet saknas återkoppling.

Den 14 februari 2024 rapar den lokala sosseeliten åter upp sina intränade läten. Att kommunens ekonomi trasas sönder har ingenting med sossarnas vanskötsel av kommunen att göra. Nu beror det tydligen på att statens allmosor är för små. Ingenting är någonsin sossarnas fel. Och om det någonsin är sossarnas fel så är det egentligen något annat partis fel. Det är så de vill att vi ska förstå dem.

Men sossar, då undrar vi – var det staten som tvingade er att rösta för en ”svävande” centralstation? Som beräknas kosta Norrköpingsborna 4,5 miljarder kronor? Staten erbjöd ju oss en fullt utrustad, markförlagd station utan att vi behövde lägga en enda krona på bygget – men det passade inte er! Eller ni kanske tycker att även detta är någon annans fel?

I ett lika frånskyllande svar skriver kommunstyrelsens ordförande Sophia Jarl (M) om hur svårt det är att ta tuffa beslut. Hon skyller på ”det ekonomiska läget”.

Men Jarl, är det naturlagar som har gjort att vår kommun är skuldsatt upp över öronen? Eller är det i själva verket resultatet av era politiska beslut? Du sa ja till den ”svävande” stationen så sent som våren 2023 när du i själva verket hade kunnat sätta stopp för planerna. Nu väntas fakturor på 4,5 miljarder kronor. Samtidigt har ni ingen färdig plan för hur stor del av detta som ska vara självfinansierat eller lånas för!

Sossar och moderater – sluta skyll ifrån er! Era politiska prioriteringar och beslut spelar faktiskt roll. Ni försöker dribbla bort ert blytunga ansvar för kommunens hårt ansträngda ekonomi. Ni och alla de andra etablerade partierna har fört oss dit där vi är idag. Den enda skillnaden bland er är vilka av er ni väljer att skylla på.

Absolut spelar lågkonjunkturen i ekonomin roll. Absolut spelar minskade statsbidrag roll. Men att kommunen drabbas så hårt som den gör nu är till stor del resultatet av era politiska beslut över flera år.

Med er har vi fått en skyhög skuldsättning i både kommunen och våra kommunala bolag, vilket leder till stora räntekostnader. Utöver det kan vi räkna med skuldsättning på mångmiljardbelopp för en ”svävande” centralstation, som i sin tur väntas skapa ännu större räntekostnader. Lägg därtill årliga mångmiljonbidrag till en skattedopad symfoniorkester, en alldeles för lång kommunal lönelista med personer som inte jobbar i kärnverksamheten, och en verklighetsfrånvänd politikerelit med höga löner och partibidrag som har fått dem att tappa markkontakt.

Trots att Norrköpings politiska styre ändrat partifärg har den faktiska politiken förblivit densamma. Det är också det som är problemet. Det krävs inte samma sorts politik men med annan partifärg. Det krävs en NY sorts politik, med en annan typ av prioriteringar.

Sophia Jarl. Nu har DU makten. Om du vill avlasta den kommunala ekonomin, vilka av följande punkter är du beredd att fullfölja:

  • Stoppa den svävande centralstationen – slipp kostnader på 4,5 miljarder kronor och välj det markförlagda alternativet där staten står för kostnaden!
  • Stoppa bidragen till den skattedopade symfoniorkestern – spara mer än 60 miljoner kronor!
  • Banta uppifrån ner istället för nedifrån upp – rensa bort onödiga direktörer och cheftjänster!
  • Sänk politikerlönerna – då hade Reidar Svedahl dessutom avgått utan att bråka med er!
  • Korta ner lönelistan – rensa bort strateger, kommunikatörer, HR-utvecklare och konsulter, diverse projektledare, verksamhetsutvecklare, utvecklingsstrateger med mera!

Ni har ställt till med en rejäl röra över åren. Och om du, Jarl, inte klarar av att leverera mer på de två år som kvarstår till nästa val, ja då står vi i Östgötapartiet redo att ta det väljartapp som väntar dig. Det gäller naturligtvis er övriga sju etablerade partier också.


Artikeln utgör Östgötapartiets replik/inlägg på följande två artiklar i NT:

  • ”Kvartetten bär inte ansvaret för den ekonomiska situationen” i NT 2024-02-14 av Olle Vikmång (S) m.fl.
  • ”Det går att frigöra mer pengar till demensvården” i NT 2024-02-21 av Sophia Jarl (M)